home Film Oscars 2018: Årets vindere og højdepunkter

Oscars 2018: Årets vindere og højdepunkter

Selvom Meetoo samt Time’s up-bølgen har fået mange af de mandlige Hollywood skuespillere og producere til at alliere sig med en god advokat, fik Oscar-showet dog natten til d. 5. marts lov til at rulle videre. Dog med et øget fokus på ligestilling og kvinders rettigheder. Og selvom Oscar-uddelingen måske var mere forudsigelig end nogensinde, gik priserne dog også til nogle film, skuespillere og så videre, der i den grad fortjente den hyldest, som statuetten er.

Vi har her samlet de største vindere og vigtigste film inden for diverse kategorier til Oscars 2018.

Årets største moment: Årets Bedste kvindelige skuespiller

Oscar-natten var langt fra fuld af overraskelser, og det kom bestemt ikke bag på nogen, at Three Billboards Outside Ebbing, Missouri-skuespilleren Frances McDormand tog prisen for bedste kvindelige skuespiller.

McDormand er ikke typen, som går stille med dørene, og det var da også hende, der stod for nattens “Oscar-moment”, da hun fik samtlige af de kvindelige nominerede til at rejse sig op og blive hyldet. Den 60-årige ekspert i Dead pan var, på trods af de gode odds, tydeligt berørt over at vinde statuetten, og de nominerede kvinder, inklusive Merryl Streep, kom straks på benene til McDormands store begejstring fra scenen.

Årets overraskelse: Get Out

Den eneste overraskelse var, da Jordan Peele vandt for bedste originale manuskript med gyserkomedien Get Out. Get Out er Jordan Peeles debutfilm, så det var ikke nødvendigvis skrevet i kortene, at det var her, statuetten skulle lande. Peele var blandt andre oppe i mod Three Billboards, Lady Bird, The Big Sick og the Shape of Water – så det har ikke været noget nemt felt, hvorfor sejren også er en flot cadeau til Peele.

Roger Deakins fik endelig sin Oscar

Roger Deakins fik efter mange år i branchen (og flere nomineringer) endelig sin Oscar for sin formidabelt flotte fotografering til Blade Runner 2049. På samme måde, som mange af os har det med DiCaprio, var det intet mindre end velfortjent, at den 68-årige Roger Deakins efter 14 nomineringer endelig fik sin Oscar. Deakins har senere udtalt, at han hellere havde vundet den tidligere i sin karriere, da det havde hjulpet ham mere. Vi synes nu, at han har klaret det meget flot alligevel, eftersom han kan skrive et hav af store produktioner på sit CV.

En 56 år gammel kjole fik nyt liv

Dette moment har ikke noget med nomineringer eller vindere at gøre, men det var en af de ting, som fik mest opmærksomhed under Oscar-nattens begivenheder. Skuespillerlegenden Rita Moreno optrådte nemlig i den kjole, som hun selv havde på for 56 år siden, da hun vandt en Oscar for sin rolle i musicalen West Side Story. En fin homage, som både var katalysator for et nostalgisk og livsbekræftende øjeblik.

Den helt store vinder

The Shape of Water var (i en smule konkurrence med Three Billboards) forudset som aftenens helt store vinder, og det levede den i den grad op til, da den spanske instruktør Guillermo Del Torro kunne tage fra Oscar-showet med hele 2 statuetter på CV’et. The Shape of Water vandt blandt andet for bedste film.

Efter sidste års upser med statuetten for bedste film var Del Torro da også lige ovre for at dobbelttjekke, at den nu var god nok, da The Shape of Water blev udnævnt som bedste film.

Første Oscar til Allison Janney

Allison Janney er efterhånden en erfaren kvinde i branchen, og blandt andet derfor var det yderst velfortjent, at hun løb med en Oscar for sin præstation i filmen I, Tonya. Janney gjorde sig desuden bemærket for sin vittige åbningskommentar i sin takketale “I did it all by myself”, hvilket var et forfriskende pust modsat alle de lidt (for) lange takketaler, en Oscar-nat indbyder til.

Årets splittelse – Gary Oldman som Churchill

At Gary Oldman tog prisen som årets mandlige skuespiller for sin rolle som Winston Churchill i det historiske drama The Darkest Hour har syntes at skabe splittelse kritikerne i mellem. At Gary Oldman leverer en solid præstation, er vi ikke i tvivl om, men det kritikerne er uenige om er, hvorvidt valget måske var for oplagt. Som andre mulige vindere fremhæves det purunge super-talent Thimothee Chalamet for sin rolle i Call Me By Your Name samt en rising star som Daniel Kluuya for sin rolle i Get Out.